Online cursus

Symptomen van stress herkennen en aanpakken voor een gezonde leefstijl

Stress is zeker niet altijd negatief, we hebben een beetje stress nodig om ons bed uit te komen bijvoorbeeld. En je kunt ook met positieve spanning uitkijken naar iets leuks. Wanneer stress de overhand neemt, kan het vervelende klachten en symptomen geven.

Benieuwd hoe jij aan een gezonde leefstijl kan werken waardoor jij je stress beter beheerst?  Onze leefstijl cursus biedt leefstijl advies en tips om beter om te gaan met stress en stress te verminderen. Na het volgen van de cursus ervaar je een gezondere leefstijl waarbij jij je energieker voelt. Dit alles zonder prijzige en ingewikkelde programma’s, producten of abonnementen. 


Schrijf je direct in voor de cursus of neem contact met ons op voor meer informatie.

Inschrijven voor de leefstijlcursus

Beheers de stress voordat het jou beheerst 


  de sleutel tot een gezonde geest en een gezond leven!  

stress lichamelijke klachten oplossen

Van de darmen en schildklier tot de hersenen: begrijp hoe jouw lichaam en je geest elkaar beïnvloeden 

De wetenschap is het er al lang over eens: een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand. Is er een disbalans in het één dan heeft dat invloed op het ander. De zogenaamde mind-body connectie is verbinding tussen geest en lichaam, waarbij emoties, gedachten en fysieke processen elkaar beïnvloeden. De manier waarop je denkt en voelt heeft een directe invloed op hoe je je fysiek voelt. 

En: andersom werkt het net zo!

De gezondheid van organen en weefsels zoals de darmen, de schildklier en het immuunsysteem hebben een enorme invloed op ons emotionele welzijn.

Kortom; je hebt veel meer invloed dan je zelf denkt! 

De 3 pijlers van stress en hoe ze ons beïnvloeden

Stress is een veel voorkomende reactie op druk en spanning in ons dagelijks leven. Hoewel we ons vaak richten op de emotionele stressoren in ons leven, zijn er ook andere vormen van stress die ons lichaam kunnen beïnvloeden, namelijk chemische stress en stress vanuit je leefomgeving. Door de voor jou belangrijkste stressoren aan te pakken, neem je weer controle over jouw eigen gezondheid.

1. Emotionele stress

Emotionele-, sociale-, cognitieve- en psychologische stress zijn allemaal vormen van stress die een negatieve invloed kunnen hebben op ons lichaam en onze geest. Negatieve ervaringen, schaamte, onzekerheid, angstige gedachten, het gevoel geen controle te hebben en langdurig onder druk staan, kunnen tot allerlei symptomen leiden zoals verminderde concentratie, hoge bloeddruk, maagklachten, pijn, depressie, slaapproblemen, wanhoop en eenzaamheid.

symptomen stress
lichamelijke klachten stress

2.  Stress vanuit je leefomgeving

Ook onze huidige leefomgeving kan voor veel stress in ons lichaam zorgen. Denk aan een te hoge maaltijdfrequentie en teveel suikers in het voedingspatroon, een tekort aan vitamines, mineralen en andere bouwstoffen, te weinig beweging, indringers zoals virussen en bacteriën maar ook toxische stoffen en chemicaliën vanuit luchtvervuiling en uit de producten en voeding die we gebruiken. Deze stressoren zorgen voor disbalans in lichaamsprocessen en veroorzaken symptomen zoals ontstekingen, hormonale problemen, hoofdpijn, jeuk, stemming en moeheid.

3. Chemische/fysieke stress

Ontstekingen in het lichaam, chronische klachten en ziektebeelden, chronische moeheid of schade zoals een diepe wond en gebroken been zijn veel voorkomende stressoren voor ons lichaam. Ook deze stressoren hebben invloed op hoe we ons mentaal en fysiek voelen.

lichamelijke klachten stress

Stressmanagement: Leer effectief omgaan met stress en bouw veerkracht op 

 

Onthoud dat stress een natuurlijke reactie van het lichaam is en dat het niet betekent dat je zwak bent of niet in staat bent om ermee om te gaan. Met behulp van de juiste hulpmiddelen en ondersteuning kun je leren hoe je effectief kunt omgaan met stress en weer controle kunt krijgen over je leven. Wees geduldig en geef jezelf de tijd en ruimte om te genezen en te groeien. Je bent sterker en veerkrachtiger dan je denkt!

Hoe verminder je stress?

hoe verminder je stress

Stap 1: Luister naar je lichaam

De eerste stap is achterhalen van welke stressoren je last hebt. Ben jij een echte mindfulness goeroe maar heb je vaak last van je darmen? Dan heb je dus minder last van emotionele stress en wel van chemische stress. Misschien past jouw eetpatroon niet helemaal bij jouw lijf.

stress verminderen tips

Stap 2: Verander hoe je leeft

Begin vandaag nog met het verbeteren van je leefstijl! Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap, goede ademhaling, meer natuur en daglicht, meditatie, yoga en ontspanningsoefeningen, optimisme en sociale verbinding zijn de gereedschappen die je nodig hebt. Elke leefstijlinterventie werkt op meerdere niveaus en systemen in je lichaam.

Inschrijven voor de leefstijlcursus

Eén ding is zeker…alles staat met elkaar in verbinding en elke verandering beïnvloedt je gezondheid. En daar komt het goede nieuws: Jij hebt ontzettend veel invloed op de hoeveelheid stress én nog belangrijker: hoe je lichaam daarmee omgaat.

Want jij beslist hoe je leeft!

stress reduceren

Stappenplan en tips nodig om stress te verminderen?  

Wil jij graag actief aan de slag met het oplossen van lichamelijke klachten door stress? Met ons stappenplan gezonde leefstijl werk jij aan een gezondere leefstijl door middel van advies, inspiratie, recepten en persoonlijke begeleiding. Alle interventies zijn bovendien ondersteund door de wetenschap en gebaseerd op de integrale aanpak volgens de klinische psychoneuroimmunologie (kPNI).       

Ik kan een stappenplan goed gebruiken!