Online cursus

Onze moderne omgeving geeft ons niet wat we nodig hebben om gezond te zijn.


Daar raakt jouw lichaam van in de war! 

De filosofie van kPNI

De ontwikkeling in onze leefomgeving is de laatste paar honderd jaar is zo snel gegaan, dat onze genen (de blauwdruk van onze cellen) en onze lichaamsprocessen zich nog niet voldoende hebben kunnen aanpassen. Veel nieuwe stressoren kent ons lichaam helemaal niet. Het snapt er werkelijk waar geen bal meer van! Er is sprake van een evolutionaire mismatch die enorme invloed heeft op ons voedingspatroon, ons beweegpatroon en ons gedag.

Dit bekent dat onze omgeving geen gezondheid, maar ongezondheid in de hand werkt. Constant suikerrijk eten en drinken, weinig bewegen en veel zitten en naar een scherm staren, werkt ontsteking in de hand met alle gevolgen van dien. Tel daar de chronische nieuwe stressprikkels bij op die al die informatie, nieuwe stoffen en overprikkeling ons geven, en je hebt een beetje een idee wat voor uitdaging jouw lichaam heeft. Het leidt voor 10 miljoen mensen in Nederland tot 1 of meerdere chronische welvaartsziekten. En voor de helft van de Nederlanders tot overgewicht. Het goede nieuws? Het kan anders! 

Chronisch betekent alleen maar dat het al een tijdje zo is. 


  Niet dat het onomkeerbaar is!  

kPNI = Integratieve geneeskunde (IG)

Klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI) is een oplossingsgerichte, evidencebased integratieve geneeskunde die het hoogste niveau van wetenschappelijk bewijs en een meer globale visie op de mens geniet. Integratieve geneeskunde (IG) ook wel Integrale geneeskunde, is de Nederlandse term voor integrative medicine (IM). Bij integrale geneeskunde wordt gekeken naar alle factoren die de gezondheid beïnvloeden.

Het symptoom is nooit het echte probleem


Het wijst je wel de weg naar de oorzaak!

De weg naar herstel via kPNI

De kPNI-wetenschap voor de aanpak van klachten is gebaseerd op antropologie, sociologie, psychologie, geneeskunde, voeding en biologie. Waarom? Omdat alle organen en orgaansystemen met elkaar communiceren en onder invloed staan van positieve en negatieve stressoren. kPNI behandelt niet de klacht maar de oorzaak. Klachten ontstaan omdat jouw ongelofelijk intelligente systeem strategieën heeft moeten ontwikkelen vanwege disbalans tussen een aantal systemen. 

De oorsprong van ziekten wordt binnen de kPNI onderzocht door rekening te houden met de wisselwerking tussen de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de (epi)genetische achtergrond, de sociale factoren, het endocriene stelsel, het circadiaanse dag-en-nachtritme en beweging. kPNI brengt de interacties tussen al die systemen en verstoorde werkingsmechanisme in beeld. Een werkingsmechanisme is de manier waarop een proces in het lichaam functioneert. Insulineresistentie is bijvoorbeeld een fysiologisch werkingsmechanisme.

In de verandering ligt de oplossing. En de kleinste verandering maakt het grootste verschil.  


Dr. Leo Pruimboom, grondlegger kPNI   

Onze visie over jouw eigen invloed

 

Voor elk probleem is een oplossing en elke actie leidt tot een reactie! Op dat principe berust ook de overlevingsstrategie van jouw lichaam. Wanneer jouw lijf ergens een disbalans signaleert, treft het maatregelen om dat te compenseren. Een prachtig intelligent systeem die altijd bezig is om jou in leven te houden en doet dat met de beschikbare middelen en de condities die het aangereikt krijgt. En daar schuilt nu jouw kracht! Want jij bent degene die jouw lichaam voorziet van brandstof en de condities waarin het moet overleven. 

 

Decide to be your own best friend!

 

STAP 1

Begrijpen

De weg naar herstel begint bij rust in je hersenen en hoop in je hart door te doorgronden waar je klachten vandaan komen.

‘Deep learning’ is binnen de kPNI aanpak een van de belangrijkste pijlers in de behandelmethode. Wanneer je niet weet hoe het komt dat je hebt wat je hebt, is het moeilijk om het op te lossen. En dus ligt daar de 1e stap want je leert je eigen lichaam beter kennen. Je krijgt meer begrip voor de keuzes die het heeft gemaakt, maar bovenal je gaat inzien dat jij het een handje kunt helpen door de juiste condities te scheppen!  

STAP 2

Vertrouwen

Onvoorwaardelijk geloven in je eigen kracht is de enige logische vervolgstap. Een gezonde omgeving voor jouw lichaam creëren vergt natuurlijk aandacht en is tegelijkertijd ook minder ingewikkeld dan je denkt. Je hebt veel meer invloed en kunt daarop vertrouwen! Wanneer jouw hersenen het begrijpen, en je de juiste handvatten ontvangt, verandert je mindset en kun je jouw lichaam weer vertrouwen en voeden met wat het echt nodig heeft. Wordt nieuwsgierig en ga op zoek naar wat voor jou werkt. Ervaar hoop door je te laten inspireren en wordt optimistisch door weer te dromen en plannen te maken. 

STAP 3

Herstellen

Elk cel in jouw lichaam vernieuwt zich continue. De een wat sneller dan de ander. Dat maakt dat je over 6 maanden een nieuwe darm hebt, over 180 dagen een nieuwe schildklier etc. Wanneer we de omstandigheden waarin die nieuwe cellen zich moeten handhaven verbeteren en geven wat ze nodig hebben, gaat het hele orgaan beter functioneren. Met behulp van natuurlijke interventies zoals voeding, beweging, positieve mindset, oerprikkels, herstel van het bioritme en indien nodig met (tijdelijke) aanvulling via specifieke suppletie kun je op eigen kracht de juiste condities creëren zodat jouw lichaam kan doen waar het goed in is!